Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Fakultní nemocnice Olomouc zahájila výstavbu centrálního pavilonu B. Nový „Franz Josef“ má stát na jaře 2028

Olomouc

Nová epocha rozvoje Fakultní nemocnice Olomouc odstartovala. V pondělí 21. října 2024 slavnostně poklepali ministr zdravotnictví ČR prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, představitelé vedení nemocnice a zhotovitelských firem na základní kámen nového ústředního pavilonu B největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě. Nová budova za zhruba 3,5 miliardy korun bez DPH má začít sloužit v polovině roku 2028 a bude sídlem několika významných klinik nemocnice. Pavilon B začne již brzy vyrůstat na místě svého stejnojmenného předchůdce, jenž byl nejstarší budovou v celém areálu FN Olomouc a dle doby jeho vzniku mu nikdo neřekl jinak než Franz Josef.

„Výstavba centrálního pavilonu B Fakultní nemocnice Olomouc patří mezi strategické investice Ministerstva zdravotnictví. Jsme rádi, že se nám ji podařilo posunout do realizační fáze a těšíme se na benefity nové budovy pro všechny pacienty i samotné zdravotníky. Fakultní nemocnici Olomouc vnímáme jako jeden ze stěžejních pilířů mezi poskytovateli zdravotní péče v České republice,“ komentuje zahajovanou investici ministr zdravotnictví ČR prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR.

„Do vznikajícího nového pavilonu B se po jeho dokončení přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to Neurologická, Neurochirurgická, Ortopedická a Traumatologická. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, Centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. V budově vznikne mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory. Celkem zde bude umístěno 273 lůžek pro pacienty a řada specializovaných lékařských přístrojů včetně angiografických systémů,“ popisuje připravovaný objekt ekonomický náměstek ředitele FN Olomouc Ing. Tomáš Uvízl.

„Nový pavilon B je klíčový pro zvýšení kvality zdravotní péče i další rozvoj naší nemocnice jako takové,“ konstatuje ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D. „V současné době v našem areálu již probíhá výstavba ambulantního onkologického pavilonu P4 a po dokončení hrubé stavby budovy B se chceme bez otálení pustit do dlouho očekávané a nutné výstavby nového sídla Porodnicko-gynekologické kliniky, takže nás čekají náročné roky jak pro zaměstnance nemocnice, tak pro její pacienty a návštěvníky. Věřím, že vše ale zvládneme a že těch pár let nepohodlí a dopravních a logistických komplikací bude bohatě vykoupeno moderním zázemím pro špičkovou léčebnou péči, kterou chce nadále poskytovat,“ přeje si ředitel nemocnice.

Zhotovitelem stavebního díla je sdružení firem GEMO a.s., OHLA ŽS a.s. a HOCHTIEF CZ a.s. Předpokládaná cena činí bezmála 3,48 miliardy korun bez DPH a doba výstavby má podle projektu být 1306 dní. Stavba bude probíhat za plného provozu nemocnice. Financování projektu je zajištěno prostřednictvím státních dotací a vlastních zdrojů FN Olomouc. Stavební práce budou probíhat v několika fázích, přičemž první etapa zahrnuje samotnou výstavbu hlavní budovy B, která bude mít celkem pět nadzemních a tři podzemní podlaží. Celková zastavěná plocha budovy bude činit 11 420 m², přičemž obestavěný prostor dosáhne více než 204 391 m³. Celková užitná plocha pak přesáhne 42 966 m². Součástí podzemních podlaží bude 153 parkovacích míst, technologické zázemí a podzemní kolektory, které zajistí propojení se sousedními budovami nemocnice.

Nový pavilon vyprojektovalo sdružení projekčních kanceláří LT PROJEKT a.s. a EP Rožnov, a.s. Architekturu budovy zpracovala kancelář Pelčák a partner architekti. „Architektonický návrh novostavby reflektuje moderní pojetí nemocničních staveb se snahou o nalezení rovnováhy mezi potřebami provozu, efektivitou a estetikou. Bere si inspiraci z olomoucké historické zástavby a snaží se organicky rozvíjet architekturu, která se v areálu nemocnice uplatňuje. Spodní tři podlaží vytvoří sokl pro ambulantní provozy a operační sály, nad nimi se bude tyčit třípodlažní část s lůžkovými odděleními a nejvyšším technickým podlažím. Konstrukční systém objektu je navržený jako prostorový skelet tvořený železobetonovými sloupy a stěnami, založený hlubinně na vrtaných pilotech. Zastřešení pavilonu bude provedeno takzvanou zelenou střechou s retenční funkcí a bude osazeno fotovoltaickou elektrárnou. Pro provětrávanou fasádu použijeme minerální vatu a kompozitní hliníkové fasádní desky s minerálním jádrem,“ uvádí vedoucí Odboru investic FN Olomouc Ing. František Valíček.

Jak zdůrazňuje ředitel nemocnice Roman Havlík, důležitou součástí architektonického řešení je také zohlednění potřeb pacientů a jejich komfortu. „Vstupní haly, čekárny a interiéry jsou navrženy tak, aby poskytovaly příjemné a klidné prostředí. Součástí budovy bude například i kavárna a výdejna zdravotních pomůcek, které zpříjemní pobyt pacientům i návštěvníkům,“ zmiňuje prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D. Historie původní budovy B známé jako Franz Josef se začala psát 1. dubna 1892, kdy bylo rozhodnuto vystavět v Olomouci novou nemocnici. Objekt získal svůj název podle jména tehdejšího panujícího císaře a jeho dlouholeté epochy vlády. Nemocniční novostavba byla dokončena v roce 1896 a její éra skončila na sklonku roku 2023 kompletní demolicí. Zda si historické jméno Franz Josef osvojí i nový pavilon stavěný na stejném místě, ukáže teprve čas.

Veškeré informace k pokračující stavbě nového „superpavilonu“ jsou již nyní k nalezení na webových stránkách franzjosef.fnol.cz.

zdroj: fnol.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :