Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Vodu v Nemilance regulují také bobři

Olomouc

Úplně novou hráz na říčce Nemilance začali v těchto dnech stavět bobři, a to v těsné blízkosti nového propustku ve Slavoníně. Jejich počet tam odhaduje vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka na čtyři.

„I po povodni se bobři v Olomouci volně pohybují v ramenném systému řeky Moravy, na přítocích a téměř na všech uzavřených vodách. Jde o potomky bobrů navrácených do krajiny v devadesátých letech,“ uvedl Loyka.

První výsadek dvacítky bobrů proběhl v listopadu 1991. Do Litovelského Pomoraví dorazili ze severovýchodního Polska, později k nim přibyl jeden pár z Litvy. Bobři se tak vrátili do původního domova a jejich počty od té doby výrazně narostly.

„Nyní by to už byl důvod k zamyšlení nad regulací jejich počtu. Zákon chrání bobra i jeho sídlo, což platí pro chráněné druhy a není to jen výsadou bobrů. Bobři jsou vnímaví, činorodí a nelze je přelstít. Pokud jim hrázku odstraníme, tak to hned zjistí, jsou naštvaní a rychle si staví novou,“ komentoval bobří stavbu na Nemilance Loyka.

Bobr je vodní tvor a umí se přizpůsobit nízkým i vysokým vodním stavům. Nicméně stromy, které bobři naruší v zaplaveném území nebo v podmáčené půdě, představují nebezpečí.

zdroj: olomouc.eu

 

 

 

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :