Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Kraj pošle vytopeným obcím stovky miliónů korun

Olomoucký kraj

Záplavy, které v uplynulých dnech pustošily hlavně sever Olomouckého kraje, způsobily ohromné škody. Krajské zastupitelstvo proto na svém posledním zasedání v pondělí 16. září schválilo vytopeným obcím mimořádnou pomoc ve výši 250 miliónů korun. Prostředky budou moci obce využít na nákup ochranných pomůcek, úklidového materiálu a prostředků či pohonných hmot.

„Chtěl bych poděkovat zastupitelům, že navrženou finanční pomoc takto rychle schválili. Peníze pomohou v místech, kde měla povodňová vlna zvlášť ničivé důsledky,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Největší škody napáchala velká voda na Jesenicku a také na Šumpersku, kde velmi tvrdě udeřil vodní živel v Hanušovicích, Loučné nad Desnou a Rapotíně. Řada míst je stále bez dodávek elektrické energie, neteče pitná voda, nejezdí veřejná doprava – zaplaveny a poškozeny jsou silnice i železnice.

Další stovky miliónů korun bude muset Olomoucký kraj investovat i do obnovy svého majetku, který povodeň zničila.

„Týká se to právě z větší části komunikací druhé a třetí třídy, které kraj spravuje. Nejsou poničeny jen samotné cesty, ale také mosty a další dopravní infrastruktura,“ dodal hejtman Suchánek.

zdroj: olkraj.cz

 

 

 

 

foto: HZS Olomouckého kraje

Kategorie :

Olomoucký kraj

Sdílejte :