Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Když zhasne sériová výroba, svítí dál světla z Olomouce

Olomouc

Jsou tomu dva roky, co společnost Forvia Hella, přední světový výrobce osvětlovací techniky a elektroniky pro automobily, rozšířila svoje výrobní zázemí také do Olomouce. Linky pro posériovou výrobu soustředila v průmyslovém parku u dálnice na Prostějov. Jak firma funguje, se tento týden přesvědčili zástupci vedení města a okresní hospodářské komory.

„Nejde o to, aby se papaláši zastavili na chlebíčky,“ zažertoval na úvod primátor Miroslav Žbánek. Důvodem návštěvy byla podle jeho slov především snaha vyměnit si informace o rozvoji podnikání, nabídce pracovních míst, udržitelném rozvoji nebo sociální odpovědnosti velkého zaměstnavatele.

Posériová výroba představuje produkci ve stejné kvalitě ale menším rozsahu po dobu 15 let od ukončení sériové výroby. „Najdete tady světla všech možných modelů a značek. A některé vyrábíme i mnohem déle, jako například světlomety pro legendárního Brouka. Jsou ze skla, ne z plastu, a ještě i s chromováním,“ naznačil ředitel závodu Pavel Horák.

Lepící roboty i přesné postupy výroby a logistiky obdivovali představitelé samosprávy a hospodářské komory. V Olomouci tak nenápadně sídlí největší závod svého druhu v Evropě, který zaměstnává přes 500 lidí.

„Výroba náhradních dílů byla původně rozprostřena po celé Evropě. Z praktických, logistických i ekologických důvodů je nyní vše soustředěno v Olomouci,“ řekl Petr Novotný, jednatel společnosti Forvia Hella.

Olomoucký závod se rozkládá se na ploše 39 tisíc metrů čtverečních a je vybaven nejmodernějšími flexibilními linkami pro výrobu malých sérií, které umožňují během pár hodin změnit program a sortiment a přejít z výroby světlometů pro kamion na modul pro malé osobní auto všech možných značek. Ročně sjíždí z olomouckých linek 550 tisíc výrobků ve 2300 položkách.

„Je neuvěřitelné zjistit, že vlastně výsledky práce lidí z Olomouce osvětlují silnice po celé planetě,“ komentoval moderní technologie primátor Žbánek.

Sociální odpovědnost deklaruje Forvia Hella partnerstvím na kulturních a společenských akcích nebo podporou sociálních organizací. „Rovněž spolupracujeme s technickými středními školami, ale rádi vysvětlujeme fyzikální záležitosti i menším dětem, například v Pevnosti poznání,“ poznamenal ředitel Horák.

Obě strany se bavily i o fungování v rámci města. Forvia Hella by uvítala například rozvoj cyklostezek směřujících k jejímu areálu, protože někteří zaměstnanci rádi dojíždějí do práce na kole. Ti ostatní by zase ocenili prodloužení trasy autobusové linky číslo 28.

Společnost Forvia Hella má 125 výrobních závodů po celém světě ve 35 zemích, a ten olomoucký závod se stal další pravidelnou zastávkou regionálních politiků a manažerů z místního businessu. „Pro všechny strany vždy je dobré vědět a mít přehled o tom, co kdo dělá,“ prohlásil Radim Kašpar, ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc, která tato setkání organizuje.

zdroj: olomouc.eu

 

 

 

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :