Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Do domácností na Tabulovém Vrchu míří kbelíky na sběr gastroodpadu

Olomouc

Malé kbelíky na kuchyňské zbytky budou moci díky projektu odboru městské zeleně a odpadového hospodářství bezplatně získat obyvatelé vybraných lokalit na Tabulovém Vrchu. Od úterý 1. října do čtvrtku 3. října v odpoledních hodinách budou nádoby na gastroodpad roznášet do domácností speciální odpadové týmy.

Aktivita navazuje na spuštění sběru kuchyňských odpadů, který mohou obyvatelé na Tabulovém Vrchu od začátku září třídit na čtyřech desítkách separačních stanovišť. „Máme pro tyto účely připraveno bezmála 4000 kusů těchto praktických nádob, které doručíme obyvatelům ve vybraných ulicích přímo do bytu. Předáme jim také užitečné rady, jak gastroodpad správně třídit a kde konkrétně najdou nové hnědé popelnice na zbytky z kuchyně,“ popsal náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Tabulový Vrch je v pořadí druhou čtvrtí ve městě, kde mohou občané gastroodpad třídit. Pilotní projekt byl spuštěn před dvěma lety na sídlišti Povel. „Obyvatelé s trvalým pobytem v lokalitě se budou moci ve stejnou dobu zastavit na prostranství u fontány v Nedvědově ulici, kde pro ně bude do vyčerpání zásob připraveno několik stovek stejných kbelíků. Po vyplnění dotazníku se navíc mohou zapojit do soutěže o dárkové balíčky s regionálními potravinami,“ upřesnil náměstek Bačák.

Smyslem celé akce je především snížení podílu směsného komunálního odpadu. „Jeho likvidace stojí město hodně peněz. Kuchyňských zbytků může být přitom ve směsném komunálním odpadu podle odhadů až jedna třetina. Gastroodpad je možné využívat jako obnovitelný zdroj a energeticky ho zpracovat například v bioplynové stanici,“ dodal náměstek.

Průběžně aktualizované informace jsou k dispozici na městském webu a na stránkách olomouctridi.cz.

Mapa umístění nových nádob na Tabulovém Vrchu https://mapy.cz/s/havabamazu
Mapa umístění nádob na sídlišti Povel: https://mapy.cz/s/desujagade

Roznos kbelíků na kuchyňský odpad do domácností na Tabulovém Vrchu:

Kdy? úterý 1. října – čtvrtek 3. října vždy od 15 do 19 hodin
Kde? Dobnerova, Fragnerova, Jílová, Junácká, Karafiátová, Kmochova, Na Chmelnici, Skřivánčí, Stiborova, Stupkova, Zelená

zdroj: olomouc.eu

 

 

 

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :