Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Co a jak po povodni

Olomoucký kraj

Olomoucká krajská hygienická stanice připomíná jak se chovat po povodni. Pravidla základní hygieny při záplavách vám pomohou vyhnout se nechtěným problémům.

Základem jsou čisté ruce. Myjte si je často a pečlivě pitnou vodou a mýdlem, utírejte do jednorázových papírových ubrousků. Při styku s infekčním materiálem vydezinfikujte suché ruce nejlépe přípravkem s obsahem alkoholu.

Balenou pitnou vodu používejte k pití i přípravě jídel. V zasažené oblasti nepijte žádné nápoje připravené nápojovými automaty. Nekonzumujte zaplavené potraviny. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.

Zaplavenou nemovitost nechte posoudit odborně způsobilou – statiku, rozsah poškození, návrh sanačních prací. Při práci vždy používejte osobní ochranné pomůcky, větrejte průvanem a zdivo vysušujte pomocí přístrojů. Nepoškozený nábytek dezinfikujte.

Silně znečištěné prádlo namočte na čtyři hodiny do 3% roztoku Chloraminu T, nebo na osm hodin do 10% roztoku Savo Originál.

Riziko infekčních onemocnění vzniká při práci v zatopených prostorách a při jejich čištění. Infekce jsou přenášeny vodou kontaminovanou lidskými výkaly pocházejícími z žump nebo čističek odpadních vod. Původci takových onemocnění mohou vniknout do organismu člověka i nepatrně poškozenou kůží, a proto je žádoucí omezit styk vody a bláta s tělem člověka použitím osobních ochranných pomůcek. Infekcí mohou být ohroženi i domácí mazlíčci a zvířata.

Pokud studna nebyla přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda ve studni nezměnila svoji barvu, zákal, pach či chuť. Pokud je jen zvýšená hladina vody, ale její kvalita se nezměnila, je nutné provést jednorázovou šokovou dezinfekci. Dávka volného chloru by se měla pohybovat mezi 0,5 – 1,0 mg/l s dobou působení nejméně 12 hodin

Pokud byla studna povodní přímo zasažena, bývá většinou nutné provést kompletní sanaci.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Olomouc

 

 

 

 

 

Kategorie :

Olomoucký kraj

Sdílejte :