Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Opravy opěrných zdí Bystřice v Olomouci jsou před dokončením

Olomouc

V pátek začne povodí Moravy napouštět jezovou zdrž v Olomouci. Hladinu vodohospodáři snížili kvůli opravě opěrných zdí řeky Bystřice. Práce vyžadující snížení hladiny v tomto týdnu Povodí Moravy dokončilo a zvýšení hladiny v nadjezí tak může začít s několikadenním předstihem.

V červenci Povodí Moravy zahájilo práce na opravách opěrných zdí řeky Bystřice nad soutokem s Moravou v Olomouci. Práce probíhaly na 1,2 kilometry dlouhém úseku Bystřice od ulice Bystrovanská po soutok s Moravou. „Cílem prací bylo zajištění bezpečnosti při zvýšených průtocích, stabilizace koryta vodního toku a prodloužení životnosti opevnění, které je součástí protipovodňových opatření Olomouce. Práce jsou před dokončením a soustředí se na horní část opravovaného úseku u ulice Bystrovanská,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. V pátek proto vodohospodáři začnou jezovou zdrž opět napouštět.

Napouštění začne v pátek v 8 hodin ráno, kdy dojde k zahrazení jezů vodohospodářského uzlu Olomouc. V řece pod jezy zůstane dostatečný průtok tak, aby byly zachovány funkce vodního toku a nedošlo k ohrožení říčního ekosystému. Rychlost plnění bude záviset na hydrologické situaci. „Aktuálně Moravou v Olomouci protéká 9 m3 vody za sekundu. Předpokládáme, že za těchto podmínek by mohla být jezová zdrž během víkendu naplněná na provozní hladinu,“ říká Gargulák. Hladina přímo na jezu se zvedne o 140 cm, což se projeví v celém úseku Moravy až téměř po Hradisko a v Bystřici nad soutokem s Moravou.

Práce na opravách opevnění odstartovaly v červenci a původně byly naplánované do konce října 2024. Většinu prací se podařilo udělat v předstihu a v současnosti vše nasvědčuje tomu, že na počátku září budou práce kompletně dokončeny. Náklady ve výši 7,8 mil. korun financuje Povodí Moravy z vlastních finančních prostředků.

Snížení hladiny v jezové zdrži bylo naplánované a vodoprávním úřadem schválené v termínu od 8. července do 26. srpna. Od 8. července do 5. srpna šlo o úplné vypuštění jezu, kdy byla hladina tvořena pouze přirozeným průtokem. Od 6. srpna Povodí Moravy hladinu v jezové zdrži zvedlo přibližně o metr. K úplnému napuštění jezové zdrže mělo dojít na konci srpna, avšak úspěšný postup prací umožní zahájit napouštění už 23. srpna.

Snížení hladiny v nadjezí využilo Povodí Moravy také k pravidelné údržbě jezu i nadjezí a prohlídce běžně zatopených částí protipovodňových opatření. Jezová zdrž se kvůli údržbě jezu vypouští jednou ročně na 7 dní.

Zdroj: Povodí Moravy, s.p.

 

 

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :