Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Kvalitu vod hlídá v teplém počasí magistrát i hygiena

Olomouc

Pracovníci odboru životního prostředí i olomoučtí rybáři sledují průběh počasí, vývoj průtoku v říčním systému Moravy v Olomouci i situaci v uzavřených vodách.

„Důvodem je sledování případného deficitu kyslíku ve vodě, aby mohla být včas přijata potřebná opatření. Čím vyšší teploty jsou, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Stav, kdy nastane kritická situace po období teplotních rekordů a tropických nocí, se začíná opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se často ohřejí na velkých zpevněných plochách, spláchnou z nich nečistoty a následně vypláchnou teplou vodou i kanály, je problém umocněn.

„Zejména v případě menších toků je po vydatném dešti množství ohřáté a znečištěné vody často větší, než aktuální průtok,“ potvrdil Loyka. Spoléhat přitom nelze na záchranný odlov ryb, protože často není k dispozici vhodná náhradní lokalita k jejich přemístění.

V uzavřených vodách je právě kvalita vody a celková situace zatím uspokojivá. Je to dáno i tím, že jde o jámy po těžbě štěrkopísku, které nemají na rozdíl od vodních nádrží přítok obsahující často nevyčištěné odpadní vody plné fosforu, jenž je hlavní živinou pro sinice a jsou stabilním prostředím. „Ale i zde jsme obezřetní, protože není rozhodující, kolik je kyslíku ve vodě přes den, zásadní je, kolik jej tam zůstane v noci, kdy vše živé ve vodě kyslík spotřebovává,“ uvedl vedoucí Loyka.

Z hlediska koupání je voda v přírodní nádrži Poděbrady pravidelně kontrolována krajskou hygienickou stanicí. Poslední měření z odběrného místa Plané Loučky má na stupnici číslo 1. Voda je tedy nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi. Další měření se uskuteční na počátku srpna.

zdroj: olomouc.eu

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :