Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Televizní studio ZZIP, s.r.o.

Odběr povrchových vod z vodních toků zatím není omezen

Olomouc

Pracovníci odboru životního prostředí i olomoučtí rybáři sledují průběh počasí, vývoj průtoku v říčním systému Moravy v Olomouci i situaci v uzavřených vodách. V případě deficitu kyslíku ve vodě přijmou potřebná opatření. Vodoprávní úřad už ale vydal opatření obecné povahy, kterým omezil užívání pitné vody z vodovodu pro veřejnou potřebu v obci Drahanovice a v jejích místních částech. Zakázal tak napouštět pitnou vodou bazény a zalévat s ní zeleň po dobu tří měsíců.

„Stav, kdy nastane kritická situace po období teplotních rekordů a tropických nocí, se začíná opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se často ohřejí na velkých zpevněných plochách, spláchnou z nich nečistoty, následně vypláchnou a teplou vodou i vyčistí kanály, je problém umocněn. Zejména v případě menších toků je po vydatném dešti množství ohřáté a znečištěné vody často větší, než aktuální průtok,“ vysvětluje situaci vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Poněkud optimističtější je pohled odborníků na čistotu uzavřených vod, kde je právě kvalita vody a celková situace zatím uspokojivá. „Je to dáno i tím, že jde o uzavřené, větší či menší jámy po těžbě štěrkopísku, které nemají na rozdíl od vodních nádrží přítok obsahující často nevyčištěné odpadní vody plné fosforu, jenž je hlavní živinou pro sinice a jsou stabilním prostředím,“ podotýká Loyka.

zdroj: olomouc.eu

 

 

Kategorie :

Olomouc

Sdílejte :